Çoklu Karşılaşmalar

Multiculti Encounters



Tasarımcı / Sanatçı
Şebnem Balım



Saçma sapan objeler bir bir suya düşüyor, yuvayı işgal etmek ister gibi. Balık anlamıyor. Şans ve kısmetin sembolü, yuvasıyla birlikte bir süs eşyasından farksız duruyor. Bilindik bir rutin başlıyor giderek hızlanan, neredeyse korkutucu bir hale geliyor. Sonrası sessizlik...Umut verici ve beklenmedik bir son balığın çevresini sarıyor. İnsan; uzakta duruyor, balığın kendi zevkine güvenir gibi.

Çoklu Karşılaşmalar, insan ve insan dışı varlıkların birlikte yaşam senaryolarındaki insan odaklı hiyerarşik durumları eleştiriyor. Evcil hayvan ve sokak hayvanı üzerinden farklı bağlamlarda insan-hayvan karşılaşmalarını ve etkileşimlerini konu edinirken, bu karşılaşmaların özellikle kentte nasıl tek bir türün üstünlüğüyle kurulduğunu vurguluyor. Dolayısıyla da bu ilişkileri tekrar ele alma gerekliliğini, ekolojik krizin sebebinin bu hiyerarşik bakış açısı olma ihtimalini sorgulatmayı amaçlıyor.

Japon balığının ömürlük yaşam alanını kendi zevkine göre tasarlayan insan, kamusal alanda kendini ifade ediş şekliyle de üstünlüğünü haykırıyor. Peki, insan dışı varlıklarla daha empatik karşılaşmalar yaratabilme ihtimalimiz yok mu?



Ridiculous objects are filling up the water one by one almost like invading the goldfish’s space. Fish doesn’t understand. Goldfish, the symbol of luck and fortune just as an evil eye bead, and its living space are indistinguishable from a decoration object. The usual moments, the routine of the pet gradually speeding up eventually produce a rhythm. An uptight one. Then the silence comes. An unexpected and promising sense covers the environment. The human being is standing away, trusting the animal's taste.

Multiculti Encounters criticizes the human-centered hierarchies in the co-existence of humans and non-humans in different contexts. Both in the relation of stray animals and human beings in the urban atmosphere and in the absurd human habits on a domestic animal, we see how these encounters are established by the superiority of a single species. In order to defeat the consequences of environmental crisis we have been through, reconsidering those relationships and human-centered perspectives is a must.

The human being who designs the goldfish's lifetime environment according to his own taste also shouts out his existence in various ways in public space. So, isn't it possible to create more empathetic encounters with other-than-humans?





MULTI-CULTI ENCOUNTERS // urban





MULTI-CULTI ENCOUNTERS // goldfish




     

Etkinlik Programı ︎︎︎ iyitasarimizmir.org